"Я хочу змінити світ! Але що я можу зробити? Я-дитина...."

От і настав останній день еко-квесту «Наше Полісся» від народного депутата України Павла Володимировича Дзюблика. І доки команда активістів школи працює над створенням відеоролика, хочеться сказати, що допомога довкіллю повинна стати щоденною нормою життя кожного громадянина нашої планети. Думка про те, що одна людина нічого не змінить, далека від правди. Якщо кожен із нас приділить хоч трохи уваги цьому питанню, зміни будуть настільки значні, що не помітити їх буде важко. До такого висновку дійшли наші учні - учасники тренінгу «Я можу змінити світ!», проведеного в рамках проекту «Найбільший урок у світі» у партнерстві з представництвом ЮНІСЕФ в Україні. І ми наважимося дати лише кілька порад, які дозволяють зберегти здоров’я нашої планети:
1. Замініть лампочку (якщо кожна сім'я в країні замінить одну звичайну лампочку в будинку на люмінесцентну (енергозберігаючу), то це призведе до зниження рівня забруднення навколишнього середовища аналогічного видаленню з доріг мільйона автомобілів).
2. Вимикайте комп'ютер на ніч (тим, що ви вимкнете комп'ютер, а не залишите його в сплячому режимі, ви можете заощадити до 40 ват електроенергії на добу. Те ж саме стосується й інших електричних приладів - краще все вимкнути повністю).
3. Використовуйте обидві сторони паперу (не варто забувати про те, що у кожного аркуша дві сторони і в більшості випадків не буде проблемою, якщо ви надрукуєте або скопіюєте що-небудь на обох).
4. Віддавайте скло на переробку (при переробці скла, рівень забруднення повітря зменшується на 20%, а рівень забруднення води на 50%. А от неперероблене скло може розкладатися мільйони років).
5. Використовуйте екологічні пелюшки (за статистикою, до того часу, коли дитина навчиться самостійно ходити в туалет, батьки використовують від 5 до 8 тисяч підгузників, а це створює кілька тонн сміття щороку).
6. Сушіть випраний одяг на сонці (досить повісити мотузку для сушіння білизни і замість використання сушки пральної машини вішати одяг після прання туди. Ваш одяг збереже свої кольори, а також ви заощадите гроші на рахунку за електрику).
7. Вимикайте світло (завжди вимикайте світло при виході з кімнати, якщо там встановлена лампа розжарювання).
8. Віддавайте газети на переробку (щодня друкується кілька мільйонів газет. Більше 70% з них зрештою просто викидають у сміттєвий ящик. Якщо ж ви відправите на переробку всього одну газету на тиждень, це вже допоможе зберегти безліч дерев).9. Купуйте менше води в пластикових пляшках (близько 90 відстків пластикових пляшок не переробляється, а їх розкладання забере тисячі років. Використовуйте фільтри для води. Очищена вода не поступиться по чистоті тієї, що в пластикових пляшках).
10. Полагодьте труби у ванній (місце у трубі або крані у ванній, звідки капає вода, може і не заважати, проте уявіть, скільки води витече за рік).
11. Посадіть дерево (це корисно як для повітря, так і для землі).
12. Вирощуйте кімнатні рослини (вони не тільки прикрасять кімнату, але й сприятмуть очищенню повітря і більшій кількості кисню в будинку. Крім того, можна подарувати їх друзям замість зрізаних квітів, і тоді, можливо, друзі самі почнуть їх вирощувати.
13. Використовуйте сірники замість запальничок (запальнички зроблені з пластика і в більшості своїй є одноразовими, тому щорічно на звалищах їх з'являється більше мільярда одиниць. Сірники, зроблені з дерева, в цьому плані менш шкідливі).
14. В магазин - зі своїм пакетом (розумно не купувати пакети щоразу, роблячи покупки в магазині, а взяти з собою свої - один невикинутий пакет вже допоможе довкіллю).
15.Відключіть зарядний пристрій (не потрібно залишати зарядний пристрій в розетці, коли нічого не заряджається,обов'язково висмикніть його з розетки, оскільки електрика при цьому все одно витрачається).
16. Використовуйте акумуляторні батареї (десятки мільярдів батарей виробляються і продаються щороку, й безліч із них - одноразові лужні. При цьому переробляється зовсім небагато. Купіть зарядний пристрій і пару акумуляторних батарей, вони дорожчі, але окуплять себе через кілька місяців використання).

Якщо будете це робити, тоді впевнено кажіть:"Я змінюю світ на краще!"

Світлина від Городоцька ЗОШ І-ІІІ ст. Радомишльського р-ну Житомирської області.
Світлина від Городоцька ЗОШ І-ІІІ ст. Радомишльського р-ну Житомирської області.
Кiлькiсть переглядiв: 569

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.