35 цікавих фактів про Житомир та Житомирську область

1. За площею Житомирська областьзаймає 5 місце серед усіх регіонів нашої країни і займає площу 29 832 км². Це більше за площею таких країн, як Вірменія чи Ізраїль.
2. Житомирська областьзаймає перше місце в Україні по запасах лісових ресурсів, які становлять 750 тисяч гектарів (а це 3 держави Люксембург!)
3. Житомирська обласна філармонія ім. Святослава Ріхтера– найстаріший театр України.
4. Словечансько-Овруцький кряж– унікальне місце, якому майжепівмільярда років.
5. Пержанське берилієве родовище – єдине у світі, де промислові концентрації берилію пов’язані з гентгельвіновими рудами. Аналогів подібному в світі немає.
6. Житомирщина – Батьківщина нашої національної валюти. Саме у Житомирі Центральна Рада прийняла закон про введення грошової одиниці – гривні.
7. Малинська фабрика виробляє банкнотний папір для всього континенту. Подібних підприємств лише 50 у світі.
8.Історико-культурний комплекс«Замок Радомисль»(м. Радомишль) – єдиний в Європі Музей домашньої ікони.
9. На Житомирщині знаходиться геологічний заказник «Кам’яне село» – одне з неймовірних чудес України, створених для неї самою природою. Величезні кам’яні брили розташувалися на території 15 гектарів.
10.Селище Червоне Андрушівського району стало переможцем конкуру «неймовірні села України-2017».Саме тут розташований відомиймаєток Терещенків.
11. У Бердичеві знаходиться Монастир Босих Кармелітів, історичний комплекс заснований в 1630 році. Протягом століть це одне з найважливіших місць релігійного богослужіння, науки і культури на українських землях в XVII і XVIII ст.
12. Родове помістя мандрівника та етнографа Миколи Миклухо-Маклаярозташоване у місті Малин. Спочатку він був двоповерховим, потім добудували поверх та вежу, яка була зруйнована в роки Другої світової.
13. Житомирбув третім містом України, в якому з’явився трамвай. Спочатку він був грузовим, та за десятки років цей вид транспорту став на стільки популярним, що у Житомирі діяло 5 трамвайних маршрутів.
14. У селі Дениші знаходиться славнозвісний скельний район, відомий як «Скеледром». Це місце – прямовисна стіна гранітного каньйону р. Тетерів, що височіє над берегом на 25 м і є одним з найзручніших місць в Україні для скелелазіння.
15. Неподалік районного центру Андрушівка розташованаєдина в Україні приватна астрономічна обсерваторіяз романтичною назвою «Липневий ранок». Прихильники таємниць науки й астрономії можуть завітати сюди на екскурсію.
16. У 1850 році в Бердичеві, в костьолі св. Варвари, видатнийфранцузький письменник Оноре де Бальзаквзяв шлюб з Евеліною Ганською, поміщицею із с. Верхівні (нині Ружинський район).
17.Паперова фабрика у Радомишліколись займалась виготовленням паперу для Києво-Печерської лаври. Крім того, що папірня виконувала виробничу функцію, вона також служила оборонною фортецею.
18.Франц Карлович Бржезицький, останній в Україні уцілілий в’язень концтабору Майданек, жив у Житомирі.
19.У Бердичівському костьолі св. Варварине тількивінчався французький письменник Оноре де Бальзак, а ще йграв на органі видатний Шопен.
20.У Коростені знаходятьсякупальні княгині Ольгиплощею близько 100м², які мають статус пам’ятки природи та історії.
21.Недалеко від села Купище Коростенського району Житомирської області в лісі знаходиться поляна, якій місцеві жителі дали назвуГромовищеі вважають аномальною. За легендою колись тут жив жорстокий заможний пан. Але одного разу блискавка вбила пана й спалила його садибу. З тих самих пір блискавки б’ють у Громовище під час кожної грози.
22.Найбільша чисельність бобріввідзначується вЖитомирській областіі становить 7 668 тварин, або майже 22 % від загальної чисельності в Україні
23.Соколовський кар’єрпоблизу Житомира своєю глибиною не поступається озеру Байкал.
24.На початку 19 століття на околиці селаНова Чорториябуло створено парк на площі 70 гектарів. Парк прикрашають вікова липова алея, великі світлі галявини, художньо скомпоновані групи дерев, яких тут близько 50 порід.
25.Одним з кращих і найбагатших дендрологічних парків області єЖитомирський міський парк ім. Гагаріна.Розташований на мальовничих схилах, що спускаються до ріки Тетерів, він є улюбленим місцем відпочинку.
26.Вражають мальовничістюЧорторийські озерана території Миропільського лісництва поблизу села Коростки. Площа озер – 0,3 та 0,4 гектарів.
27.У Черняхівському районі біля села Вишпіль росте старий дуб. За переказами, якщо доторкнутися до гіганта зі словами«до тебе торкаюся, здоров’я набираюся»,можна вилікуватися від хвороб, проти яких безсила медицина.
28.Мармур, який видобувається на Житомирщині, має особливий малюнок надзвичайної краси.
29.На Житомирщині виробляються комплектуючі для BMW та Audi.
30.Унікальний музей космонавтики знаходиться саме на Житомирщині.
31.Оборонне підземне містечко в Коростені– унікальна історична пам’ятка, яка і сьогодні може виконувати свої функції. Бункер будувався як повністю відокремлена споруда, оснащена системами вентиляції, опалення, зв’язку, енерго- та водозабезпечення.
32.Кожна третя пачкаморозивав Україні – житомирська.
33.300-кілограмовий топаз зберігається на Житомирщині. У Хорошеві на Житомирщині знаходиться унікальний Музей коштовного і декоративного каміння, в якому зберігається близько 1800 зразків зі всього світу.
34.Першу електричну лампочку запалили у Житомирському міському театрі 121 рік тому.
35.В Червоному Федором Терещенко були заснованімайстерні для складання літаків– був налагоджений випуск аеропланів для військового відомства.

Кiлькiсть переглядiв: 381

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.