Повернутися до звичайного режиму

Нас єднають думи Кобзаря (до 202 річниці з дня народження Т.Г.Шевченка)

9 березня народився Тарас Шевченко- український поет, письменник, драматург, прозаїк. художник, живописець, громадський та політичний діяч.
«…бувши школярем із третьої гімназіяльної кляси, прочитав Шевченка, і з того часу почав писати по-вкраїнському (досі писав тільки по-московському). Шевченко зробив з мене зараз же українського націонала (хоч і чудно се казати про хлопця 13–14 років). «Кобзар» зробивсь моєю Євангелією».
«...він [Тарас] і досі стоїть перед мене на такому високому п’єдесталі, що торкаєцця головою до неба».
«…з мертвого він зробив живе – «трупи встали і очі розкрили!».
Борис Грінченко
З нагоди 202-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Городоцькій ЗОШ відбулася літературно-мистецька година «Нас єднають думи Кобзаря».
Діти мали можливість прослухати художнє читання творів Т.Г.Шевченка у виконанні учнів 2-А класу (класний керівник Суходольська Л.Г.) та переглянути художній фільм "Дитинство Кобзаря", прийняти участь у конкурсі на краще читання поезії Т.Г.Шевченка серед учнів 5-11 класів (учитель української мови та літератури Кузьменко Н.В.)
Заступник директора з виховної роботи Г.С.Гульчук наголосила на ролі творчості Кобзаря, значущості його слів у нинішні часи.
Тарас Шевченко у своїй творчості відобразив саме ті думки й настрої, які були важливими в житті українців його часу. Про те, що його творчість знайшла відгук у серцях людей, свідчить той факт, що в другій половині XIX — на початку XX століття чи не єдиною книжкою в більшості сільських хат України був «Кобзар», вірші з нього вчили напам'ять, за ним училися читати.
Творчість Шевченка була багатогранною. Митець був і глибоким ліриком, і творцем епічних поем, і видатним драматургом та різнобічно обдарованим митцем. Літературна спадщина Шевченка обіймає велику збірку поетичних творів («Кобзар»), драму «Назар Стодоля» і два уривки з інших п'єс; дев'ять повістей, щоденник та автобіографію, написані російською мовою, записки історично-археологічного характеру («Археологічні нотатки»), чотири статті та понад 250 листів. З мистецької спадщини Шевченка збереглося 835 творів живопису й графіки, що дійшли до нас в оригіналах і частково у гравюрах та копіях. Її доповнюють дані про понад 270 втрачених і досі не знайдених мистецьких творів.

Кiлькiсть переглядiв: 362

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.