Чого чекають школи?

В Україні сьогодні відбувається процес децентралізації. Ми вже давно говорили про освітні округи. Те, що раніше було освітнім округом, зараз є об’єднаною територіальною громадою. Ці громади є різної величини. Йдеться передусім про сільську місцевість. Ми вибираємо певну школу, даємо їй певні критерії, а школи, що є навколо неї, стають її філіями. Призначається один директор. Для цього у нас існують інвестиційні програми, які допоможуть створити хорошу матеріальну базу. В бюджеті цього року закладено 200 мільйонів гривень для інвестування пілотних опорних шкіл.
Початкова школа має бути наближена до місця проживання дітей. А учні 5-х класів і вище зможуть їздити у школи шкільними автобусами. Ми хочемо давати гранд тим школам, які подадуть кращий проект розбудови шкільної системи у своєму районі. Сума складатиме від 3 до 5 мільйонів гривень на одну школу. Ці кошти мають бути витрачені на шкільні автобуси, лабораторії, енергозберігаючі технології, навчання вчителів.
Як розпоряджатися цими коштами вирішуватиме громада?Таких шкіл у області буде не так вже і багато — 3-5 шкіл. Але треба рішення громади щодо проведення реорганізації. Ми не прийматимемо такі рішення, їх прийматиме лише територіальна громада. Адже основою децентралізації є саме самоврядування.Так, у об’єднаній територіальній громаді. Це може бути невелике містечко. Але за нашими вимогами мінімальна кількість учнів у головній школі має складати не менше 360 осіб.Якщо держава передає на місця свої повноваження, вона повинна забезпечити ці місця фінансовим ресурсом. Цей фінансовий ресурс у нас є. Він називається освітня субвенція. Звісно, ми б хотіли у 10 разів більше, але держава в умовах війни дає те, що може. Ці кошти ми ділимо між певними територіями. Їх отримують міста обласного значення, райони і об’єднані територіальні громади. Там, де шкільна мережа є не оптимізованою, цих коштів, звісно, буде не вистачати. В таких випадках треба приймати відповідні рішення. Для середньої освіти сьогодні держава гарантує певний стандарт.У нас закриваються школи, де немає учнів. У нас близько сотні шкіл, де існує менше 10 учнів. Така система освіти є неефективною.

Кiлькiсть переглядiв: 312

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.