Нове в освіті - рада стейкхоледрів

Про це поінформував заступник Міністра освіти і науки Павло Полянський під час брифінгу про реформування освіти, що відбувся 22 травня в Клубі Кабінету Міністрів.Законопроект «Про освіту» пропонуватиме нову модель менеджменту освітою, яка має бути вигідною кожному громадянину, у тому числі – дітям. Він також наголосив, що публічні школи мають бути безкоштовними та загальнодоступними. Окрім того, законопроект «Про освіту» впроваджує для учнів нову модель здобуття середньої освіти – впродовж 12 років, з яких 1-5 класи – це початкова школа, 6-9 класи – базова школа, 10-12 класи – профільна старша школа.

За словами заступника Міністра, 5-річна початкова школа дозволить скоротити кількість предметів і, відповідно, зменшити навчальне навантаження на дітей. Окрім того, після 5 класу школярі легше адаптуватимуться до переходу на навчання з багатьма вчителями. Для навчання у старшій школі учні обиратимуть або професійний профіль, або академічний. Також буде значно скорочено кількість навчальних предметів.
Особлива увага буде приділена підготовці педагогів та їхньому мотивуванню, у тому числі фінансовому.
Новий закон «Про професійну освіту» також пропонує нову систему підготовки учнів у професійних закладах. Зокрема, регіони тепер самостійно визначатимуть, які спеціалісти їм потрібні. Однак це буде обов’язком не одного керівника, а нового колегіального органу – ради стейкхоледрів. До неї входитимуть представники приватного бізнесу, державних установ, громадськості, які зацікавлені у розвитку свого регіону; і така рада прийматиме рішення спільно.
Павло Полянський висловив сподівання, що новий навчальний рік розпочнеться вже з новими законами, і наголосив, що ці законопроекти передбачають децентралізацію влади, а, отже, на регіональний рівень буде передана значна кількість повноважень разом із великою відповідальністю.



Кiлькiсть переглядiв: 361

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.